Fråga 2014/15:575 Förekomst av klusterbomber i flyganfall mot Jemen

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Sedan ca två månader tillbaka genomför en militärallians ledd av Saudiarabien luftangrepp mot Jemen och enligt rapporter från FN har minst 1 400 personer fått sätta livet till och tusentals är skadade. Den Saudiledda interventionen har tydligt bidragit till att förvärra den redan allvarliga humanitära situationen i Jemen och försvårat möjligheterna att få till stånd ett slut på våldet. Trots det har omvärldens reaktioner varit begränsade.

Det har framkommit uppgifter som tyder på att den Saudiledda koalitionen mot Jemen har använt klusterbomber i sina flyganfall. Human Rights Watch säger sig ha trovärdiga bevis för att bomberna använts i Saada, norra Jemen. Det är klustervapen som USA sålt till Saudiarabien.

Klustervapen är en vapentyp som tydligt slår mot civila, 98 procent av offren för vapen är just civila, många av dem barn. Sedan 2010 är klustervapen därför förbjudna enligt en internationell konvention. Dock har varken USA eller Saudiarabien ratificerat konventionen. Däremot undertecknade USA 2013 ett internationellt vapenhandelsfördrag, Arms Trade Treaty, ATT.

Omvärlden har nu ett ansvar att agera för att få till stånd ett slut på våldet i Jemen och att förhindra ytterligare lidande för civilbefolkningen. Det är viktigt att omvärlden inte förser de stridande parterna med krigsmateriel, i synnerhet inte klustervapen.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige, som enskilt land såväl som medlem i EU och FN, ska förmå USA att upphöra med sin export av klustervapen till Saudiarabien?