Fråga 2014/15:573 Ordning och reda i tandvården

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Det är djupt oroande uppgifter som nu framkommer om den svenska tandvården.

En granskning visar att så många som 800 000 patienter kan ha fått felaktiga räkningar. Det är därtill många äldre människor, som behöver mycket hjälp med sina tänder, och många av dessa lever med knappa ekonomiska marginaler. Att då, som det antas, dessa människor får för höga tandvårdskostnader är upprörande.

Så sent som 2013 var tandvårdspatienter fortsatt de mest nöjda inom området samhällsservice, enligt Svensk kvalitetsindex. Nöjdhetsindex, generellt sett, för tandvårdsbranschen låg år 2013 på 81 av 100 möjliga. Majoriteten av den svenska befolkningen har en god tandhälsa och besöker tandvården regelbundet.

Detta handlar, enligt granskningen, om såväl den privata tandvården som den offentliga folktandvården. Försäkringskassan som är kontrollmyndighet fann att under förra året var så många som var tredje tandvårdsräkning inom den offentliga folktandvården felaktig, och inom den privata tandvården var det var fjärde räkning. Stämmer detta är det dags för ett kvalitetslyft för att stärka patienten. Öppenhet och transparens kring kvalitetens jämförelser, priser och resultaten av behandlingar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Gabriel Wikström:

 

Vilka konkreta initiativ avser statsrådet att ta och vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att ingen patient behöver betala felaktiga räkningar inom tandvården?