Fråga 2014/15:56 Polisens arbete med att få bort den olagliga yrkestrafiken från våra vägar

av Sten Bergheden (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Den 1 januari 2015 blir alla landets polismyndigheter en polismyndighet. Den olagliga yrkestrafiken på våra vägar ökar, och något måste göras innan våra lagliga åkerier blir utkonkurrerade av denna olagliga verksamhet.

För att åstadkomma detta behöver den grupp inom polisen som arbetar med att minska den kriminella yrkestrafiken på våra vägar, trafikpolisen, särskilt lyftas fram. Antalet utbildade trafikpoliser har minskat under lång tid, och utöver det går snart många av landets trafikpoliser i pension. Det finns därför ett stort behov av att dels rekrytera fler trafikpoliser och dels utbilda fler trafikpoliser.

Trafikpolisens status har minskat, och många är de berättelser som visar på att trafikpolisen inte hinner med sitt jobb och att de i stället används till många andra uppgifter inom polisen än att bekämpa trafikbrott. De får exempelvis övervaka fotbollsmatcher, vilket självklart är ett slöseri med arbetstiden för kompetenta trafikpoliser.

Trafikpolisen bör få en tydligare roll i den nya myndigheten.

Vilka åtgärder avser justitie- och migrationsministern att vidta för att säkerställa att vi har en trafikpolis som kan få bort den olagliga yrkestrafiken på våra vägar?