Fråga 2014/15:559 Malmö högskolas status

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

När statsminister Stefan Löfven besökte Skåne den 27 april tog statsministern emot en rapport med krav på att upphöja Malmö högskolas status till universitet. Huvudargumenten i rapporten var att det är viktigt för studenterna att statusen höjs så att fler söker till lärosätet, samt att det ökade anslaget som universitetsstatus medför skulle höja kvaliteten på forskningen. Stefan Löfven var däremot tydlig med att detta inte är aktuellt, vilket också omskrevs i Helsingborgs Dagblad.

När framtids- och strategiminister Kristina Persson besökte Skåne den 19 maj var det med ett annat budskap. Efter ett möte med regionstyrelsens ordförande i Skåne slog framtidsministern fast att avslaget som statsministern givit inte var att betrakta som ett avgörande, utan att frågan lever och att det kan bli aktuellt att ändra statusen om Region Skåne är angelägen. Detta omskrevs i Sydsvenskans nättidning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Är frågan om att upphöja Malmö högskola till universitetsstatus en fråga som bereds inom Regeringskansliet, och kan Malmö högskola förvänta sig att frågan kommer upp på bordet igen under innevarande mandatperiod om så inte är fallet?