Fråga 2014/15:557 Asylprövning för assyrier och yazidier

av Robert Hannah (FP)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Krigen i Irak och Syrien har skapat den största flyktingvågen i världen sedan andra världskriget. Den terror som sveper över Irak och Syrien när Islamiska staten expanderar sitt shariakalifat med dess ideologiska krig mot demokrati och mångfald har satt särskilt djupa spår i minoriteter såsom assyrier och yazidier.

Den svenska regeringen genom Sveriges utrikesminister Margot Wallström har klassat Islamiska statens handlingar som folkmord mot assyrier och yazidier. Wallström har även påpekat att Islamiska staten fortfarande begår folkmord i regionen.

Trots detta fattar Migrationsverket fortfarande beslut om avslag på asylansökningar från dessa folkmordsutsatta minoriteter, särskilt i omprövningsfall. Enligt mig sker det kraftiga missbedömningar från Migrationsverket när man väljer att ge skyddslösa minoriteter som flytt från Irak och Syrien, där ett folkmord pågår, beslutet att de måste återvända inom fyra veckor.

Mot bakgrund av det ovan sagda önskar jag ställa följande fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Ser ministern något behov av lagstiftning eller någon annan generell åtgärd för att regeringens konstaterande att det pågår ett folkmord mot assyrier och yazidier i Irak och Syrien ska få genomslag vid asylprövningen för dessa folkgrupper?