Fråga 2014/15:541 Industrikanslern

av Elisabeth Svantesson (M)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

400 000 personer står utan jobb, och regeringen har fortfarande inte presenterat några trovärdiga förslag om hur jobben ska bli fler. I vårpropositionen föreslås skattehöjningar på jobb och företagande som är 40 gånger större än satsningarna på näringspolitik. Ett av förslagen som regeringen brukar lyfta fram är en industrikansler, som statsministern i valrörelsen lovade att tillsätta före sommaren 2015.

Till Dagens Arbete den 5 februari sa statsministern: ”Det kommer inte att dröja länge innan vi utser en kansler. Hon eller han ska leda det dagliga arbetet med innovation å regeringens vägnar. Precis vilket mandat personen ska få har vi inte riktigt bestämt ännu.”

Förslaget om en industrikansler har mött stark kritik från näringslivet, som i stället efterfrågar ett bättre företagsklimat. Nu verkar det också oklart om det blir någon industrikansler.

I Dagens industri den 18 maj öppnar Wille Birksten, som arbetar för statsministern och är innovationsrådets huvudsekreterare, för andra lösningar än en industrikansler. ”Det viktiga är funktionen”, enligt Birksten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsministern:

 

Avser statsministern att tillsätta en industrikansler före sommaren?