Fråga 2014/15:537 Skatt på ny teknik

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Kemikalieskatteutredningen lämnade häromveckan över sitt betänkande till regeringen. Utredningen föreslår att två nya punktskatter införs på en stor mängd konsumentvaror, från spisar och kylskåp till datorer, läsplattor och routrar.

Ekonomiska styrmedel spelar en viktig roll för att styra produktion bort från miljö- och hälsofarliga kemikalier. Samtidigt är det viktigt att skatter inte slår undan benen för jobb, tillväxt och innovation eller är för krångliga i sin utformning så att den administrativa bördan blir för tung. Det Kemikalieskatteutredningen föreslår är en skatt baserad på den elektroniska varans vikt, något som skulle göra en genomsnittlig dator uppemot 300 kronor dyrare. Lägg därtill att förslaget omfattar flera andra tekniska apparater. Utredningen föreslår också möjlighet till avdrag på skatten under vissa förutsättningar, vilket riskerar att göra systemet krångligt och svårtillämpat.

Utredningens förslag riskerar att få låg miljönytta och i stället bidra till att finansiera regeringens utbyggnad av bidrag och åtgärder samt öka den administrativa bördan för företagen. Dessutom kan effekterna av grön skatteväxling gå om intet, eftersom regeringen aviserar höjda skatter både på jobb och på grön teknik.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansministern:

 

Kommer ministern och regeringen att gå vidare med de förslag som finns i Kemikalieskatteutredningens betänkande, och hur ska man i så fall säkerställa att detta inte enbart blir en skatt på ny teknik och innovation?