Fråga 2014/15:521 Det så kallade Hässleholmsförsöket

av Maj Karlsson (V)

till Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S)

 

Sedan 2014 har Försäkringskassan i samarbete med Region Skåne genomfört ett pilotprojekt, det så kallade Hässleholmsförsöket. Ett av syftena med detta projekt ska, enligt uppgifter i medierna, vara att bland dem som söker assistans hitta simulanter eller personer som på annat sätt överdriver sin sjukdom.

Projektet har inneburit att de assistanssökande har lagts in på Hässleholms sjukhus i 27 timmar för undersökning och observation. Under sjukhusvistelsen har de assistanssökande träffat en rad olika specialister såsom arbetsterapeuter, sjukgymnaster, läkare och psykologer. Dessa specialister har utrett de sökandes behov av personlig assistans utefter en checklista som det Malmöbaserade privatbolaget Bemce tagit fram.

Samtidigt har en, för de assistanssökande, dold jämförande granskning pågått mellan dessa utredningstillfällen, vilket den sökande inte blivit informerad om. Granskningen har genomförts av personal vars officiella uppgift har varit att stå för den dagliga omvårdnad som en personlig assistent normalt står för.

Beslutet att genomföra projektet förefaller inte vara demokratiskt förankrat, etiskt prövat eller upphandlat enligt gällande lagstiftning.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialförsäkringsminister Annika Strandhäll följande:

 

Tänker ministern vidta några åtgärder för att förhindra att det så kallade Hässleholmsförsöket tillåts fortgå?