Fråga 2014/15:519 Hur ny teknik säkerställs i framtidens vård

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

I en rapport, Tillväxt från norr, av en oavhängig expertgrupp utsedd av statsministrarna från Norge, Finland och Sverige i april 2014, vars arbete letts av landshövding Magdalena Andersson, lyfts framtidens hälso- och sjukvård fram. I rapporten Tillväxt från norr framgår att en mycket viktig faktor för att det ska vara attraktivt och upplevas som säkert att bo, verka och leva i de norra regionerna i Skandinavien är tillgång till god medicinsk vård. 

I glest befolkade områden med långa avstånd är det viktigt att utveckla hälso- och sjukvård på distans med hjälp av ny teknik, detta som ett medel och ett redskap för att kunna se till så att människor boende i glesbygd och landsbygd kan känna sig trygga i att leva och bo i norr. 

I rapporten föreslås bland annat nya lösningar baserade på telemedicin och e-hälsa, en arbetsfördelning mellan centralsjukhusen i norr samt frihet för patienter att välja närmaste sjukhus, oavsett nationsgränser. Detta skulle kunna vara ett intressant komplement till lagen om valfrihetssystem och patientlagen. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta i syfte att skapa förutsättningar för ny teknik och nya lösningar baserade på telemedicin och e-hälsa tillsammans med andra länder i Norden?