Fråga 2014/15:515 Väntetider inom vården

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

En av de största utmaningen inom hälso- och sjukvården är väntetider och tillgänglighet. En patienterfarenhet från Gagnef i Dalarna redovisades i SVT:s Rapport. Patienten fick vänta orimligt lång tid. Det visade sig att ambulansen kört fel. Det får inte hända dylika misstag, men den mänskliga faktorn gör att sådant ibland inträffar. Det gäller att sträva efter att minimera misstag och dra lärdom av erfarenheter, så att de inte får livsavgörande betydelse.

Detta är emellertid inte det allra mest oroande när man analyserar fakta över hur lång tid patienter får vänta mellan larmsamtal och ambulansens ankomst. I rapporten Folkhälsa – öppna jämförelser framgår att mediantiden en patient får vänta på ambulans varierar mellan 11,9 minuter i Halland som har bäst utfall till 22 respektive 18,1 minuter i Jämtland och Uppsala som har sämst utfall.

Detta är orimliga skillnader. Lika orimligt är det att man får vänta 13 dagar i Dalarnas landsting från ankomst av remiss till behandlingsbeslut gällande lungcancer medan motsvarande väntetid i Jämtlands landsting är 45 dagar.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet Gabriel Wikström att vidta nu för att minimera skillnader i tillgänglighet och stimulera arbetet med att förbättra väntetider systematiskt för patienter samt mellan landsting?