Fråga 2014/15:513 Arbetsgivaravgifter för personer över 65 år

av Hans Rothenberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Om fler som kan och vill arbeta efter fyllda 65 år gör det skulle det på många sätt innebära fördelar för såväl den enskilde som för den gemensamma ekonomin och samhället i stort. Dels för att fler människor som har arbetskapacitet och kommit upp i åren ska kunna påverka sin egen ekonomi och bidra med köpkraft. Dels för att skatteintaget till det offentliga kan förstärkas och bidra till att säkra många välfärdsfunktioner.

En höjning av arbetsgivaravgifter för personer över 65 år innebär bland annat att många äldre tappar kontakt med arbetslivet och får minskade möjligheter att dryga ut pensionen. Staten missar därmed skatteintäkter och momsintäkter som blir följden av mindre konsumtion. Höjningen av avgifterna påverkar inte minst många välfärdsföretag som anställer äldre. Det blir då dyrare för kunderna som många gånger är just äldre.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

 

Anser finansminister Magdalena Andersson att en höjning av arbetsgivaravgifterna för personer fyllda 65 år kommer att bidra till att fler kommer att arbeta efter att den formella pensionsåldern uppnåtts?