Fråga 2014/15:509 Skattereduktion för andelsägande av förnybar elproduktion

av Birger Lahti (V)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

För att underlätta för det växande intresset att investera i produktion av el från förnybara energikällor för egen förbrukning infördes den 1 januari 2015 en skattereduktion för hushåll med egen småskalig förnybar elproduktion. Skattereduktionen är ett resultat av budgetpropositionen för 2015. Vänsterpartiet välkomnar detta.

Problemet är att skattereduktionen endast omfattar dem som kan sätta upp solceller på taket eller ett litet vindkraftverk på gården. Vänsterpartiet anser att även andelsägd solkraft och vindkraft bör omfattas av skattereduktion i syfte att möjliggöra för alla hushåll att delta – oavsett om man bor i villa eller lägenhet.

Den orättvisa som det nuvarande systemet innebär har lyfts fram av flera organisationer, däribland Naturskyddsföreningen, Sveriges Konsumenter, Hyresgästföreningen och HSB. I en debattartikel tidigare i år föreslog dessa organisationer att regeringen bör utreda hur också de som bor i lägenhet ska kunna stärka sin ställning på elmarknaden och bidra till energiomställningen.

I budgetpropositionen för 2015 angav regeringen att man avsåg att undersöka möjligheterna att låta fler, såsom andelsägare av förnybar el, komma i åtnjutande av skattereduktionen. Vänsterpartiet anser att det är viktigt att en sådan utredning påbörjas snarast. Utredningen bör inte bara undersöka möjligheten att inkludera andelsägd el i den befintliga skattereduktionen, utan vid behov även undersöka andra lösningar som skapar liknande förutsättningar för andelsägd förnybar elproduktion.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansministern:

Avser ministern och regeringen att utreda hur också andelsägande av förnybar elproduktion ska kunna leda till skattereduktion så att även de som bor i lägenhet ska kunna stärka sin ställning på elmarknaden och bidra till energiomställningen?