Fråga 2014/15:5 Insatser för att förebygga självmord bland årsrika människor

av Barbro Westerholm (FP)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Varje dag tar en person över 65 livet av sig. Då tar inte statistiken med dem som avslutar sina liv med att sluta äta och dricka. Självmorden har en stark koppling till depressioner och känslan av att inte längre behövas. Det är främst män som tar sig av daga.

Kroppslig sjukdom och ensamhet ökar risken oberoende av förekomst av depression. Att förlora en livskamrat ökar självmordsrisken bland män, men inte bland kvinnor. Alkoholmissbruk ökar risken, men forskningen är inte lika samstämmig här som för andra åldersgrupper.

En satsning på årsrika människors psykiska hälsa och ohälsa ger minskat lidande och minskar samhällskostnaderna. Det finns metoder för att förebygga psykisk ohälsa bland årsrika människor. En är Första hjälpen som Sveriges Kommuner och Landsting satsat på tillsammans med förra regeringen. Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa (NASP) står bakom utbildning av närmare 100 instruktörer och 1 000 förstahjälpare över Sverige. En första utvärdering visar att liv kunnat räddas genom förstahjälparnas insatser inom äldreomsorgen, på träfflokaler och i hemtjänsten.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga om statsrådet Gabriel Wikström avser att fortsätta satsa på Första hjälpen som syftar till att förebygga självmord bland årsrika människor.