Fråga 2014/15:488 Sekretess mellan myndigheter

av Phia Andersson (S)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

För några veckor sedan genomfördes ett seminarium i riksdagen som hette ”Organiserad alkoholinförsel och smuggling – ett växande nordiskt problem”. På seminariet medverkade representanter från skattemyndigheten, Tullverket och Polisen. För att stävja den grova ekonomiska brottsligheten som alkoholsmuggling medför framkom sekretessen mellan myndigheter som ett problem. Det innebär att skattemyndigheten kan få in ett tips som rör ekonomisk brottslighet, men tipset ska till en annan myndighet. Skatteverket å sin sida kan inte överlämna uppgifterna till rätt myndighet på grund av den rådande sekretesslagstiftningen, utan måste i sin tur be personen att höra av sig till rätt myndighet.

Om lagstiftningen ändrades till att myndigheterna i stället har en skyldighet att föra informationen vidare, skulle fler fall av till exempel ekonomisk brottslighet kunna klaras upp.

Min fråga till justitie- och migrationsministern Morgan Johansson lyder:

Avser ministern att ta initiativ till en ändring av sekretessreglerna, så att myndigheterna blir skyldiga att lämna över uppgifter till berörd myndighet för att stävja till exempel ekonomisk brottslighet?