Fråga 2014/15:478 Kompensation till ideell secondhand

av Daniel Sestrajcic (V)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den ideella secondhandverksamheten drabbas just nu hårt av den utveckling som frågan kring moms på ideell secondhand tagit. Tiden håller helt enkelt på att rinna ut för många verksamheter. Flera har redan tagit fram planer för sin avveckling.

Drabbas gör såväl de tusentals anställda som de många som arbetstränar och alla de som får stöd och hjälp via den sociala verksamheten. Men också de volontärer som ställer upp med sin tid och kraft för att göra en insats och bidra. Verksamheter som är uppbyggda genom många års slit riskerar att gå förlorade.

Det är bra att regeringen söker både en långsiktig och en kortsiktig lösning på problemet. Det är också bra att EU lagt ned överträdelseärendet gentemot Sverige. Den presenterade långsiktiga lösningen syftar till att återställa momsfriheten så som den såg ut före Skatteverkets ställningstagande och ska gälla från 2016. Till dess ska sektorns olika verksamheter momsregistreras samt betala moms som sedan via en tredje part ska kunna återfås i december 2015.

Den kortsiktiga lösningen är behäftad med flera problem. Arbetet med att redovisa och betala moms innebär omfattande administration och ökade kostnader. De frivilliga krafter som i dag satsar mycket av sin tid riskerar att få omfattande merarbete och under hot om personligt ansvar dra sig tillbaka. Det är också svårt för föreningarna att ligga ute med pengar varje månad. Verksamheten är beroende av att använda överskottet löpande.

Det bör gå att hitta en väg som innebär att den kortsiktiga lösningen kan fungera under 2015 och att det möjliggörs för en kontinuerlig kompensation.

Med anledning av det ovan framkomna är min fråga till finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser finansministern att ta fram en kortsiktig lösning som innebär kontinuerlig kompensation, via tredje part, för de momsinbetalningar den ideella sektorns organisationer tvingas betala in?