Fråga 2014/15:453 Demokratibistånd till Ryssland

av Sotiris Delis (M)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Sverige har sedan den olagliga annekteringen av Krim haft en tydlig linje i relationen till Ryssland, både bilateralt och genom att vara pådrivande i EU för en gemensam linje och sanktioner. Sveriges och EU:s dialog med Ryssland måste fortsatt vara tydlig och principfast.

Ett Ryssland som utvecklas till en modern och demokratisk rättsstat ligger i Sveriges och hela världens intresse. Med syftet att stödja demokratisk utveckling i Ryssland och bidra till ökad respekt för mänskliga rättigheter samt en förbättrad miljö i Östersjöområdet och i nordvästra Ryssland fattade alliansregeringen under den förra mandatperioden ett beslut om Resultatstrategi för Sveriges stöd till demokrati, mänskliga rättigheter och miljö i Ryssland 2014–2018. Den senaste utvecklingen, där ryska medborgare matas med propaganda, människorättsförsvarare utpekas som utländska agenter och den främste oppositionspolitikern Boris Nemtsov mördas, visar att detta är ett område som måste prioriteras. Den nuvarande regeringen har aviserat att den vill genomföra ökade satsningar på demokratibistånd till Ryssland. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

 

Hur ska statsrådet och regeringen arbeta för att genomföra ökade satsningar på demokratibistånd till Ryssland, och hur arbetar statsrådet och regeringen för att biståndet till Ryssland ska nå demokratiska rörelser?