Fråga 2014/15:446 Utländska examinas värdering i Sverige

av Lotta Finstorp (M)

till Statsrådet Helene Hellmark Knutsson (S)

 

Allt fler ungdomar och äldre väljer att studera utomlands, vilket är mycket positivt ur många aspekter. Utöver de kunskaper man får genom utbildningen får man en mängd andra erfarenheter och kunskaper, där språk och kultur är några mervärden.

Men dessvärre finns det också en del problem för en del som studerar i andra länder. Ett sådant exempel kan man läsa om nedan. Det är hämtat från ett brev som jag fick från en bekymrad pappa.

”Min son har en mastersexamen i psykologi från ett universitet i Ungern och har av Socialstyrelsen nekats möjlighet att göra ptp-praktik (enda möjligheten att arbeta som psykolog i Sverige är starta med denna praktik) här i Sverige.  Målsättningen med ansökan var att få utbildningen värderad (bedömning från Socialstyrelsen) för att få arbeta som psykolog i Sverige (dvs få göra ptp-praktik). Till saken kan nämnas att Norge omgående ger denna möjlighet. Beslutet måste tolkas som att utbildningen saknar värde i Sverige eftersom Socialstyrelsen inte vill befatta sig med den. Dock om min son arbetar som psykolog i Ungern 2 år (vilket inte är möjligt pga av språket) så är han enligt regelverket en kandidat för att få legitimation i Sverige (med samma utbildning i botten). Sammantaget tycker undertecknad att detta är mycket märkligt och varken resurseffektivt (Sverige har inte haft någon kostnad för utbildningen) eller rättvist (utbildningar skall alltid värderas efter innehåll/kvalité).”

 

Mot bakgrund av dessa fakta är min fråga till statsrådet Helene Hellmark Knutsson:

 

Vad avser statsrådet att göra för de studenter som likt ovan nämnda exempel inte kan få sin legitimation inom sin profession på grund av Socialstyrelsens bestämmelser?