Fråga 2014/15:445 Sverigeförhandlingen och bostadsbyggande inom stråket Arlanda – Uppsala

av Solveig Zander (C)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

En viktig del i Sverigeförhandlingens uppdrag är att öka kollektivtrafiken, förbättra tillgängligheten och öka bostadsbyggandet i våra tre storstadsregioner Stockholm, Göteborg och Malmö. Det är ingen tvekan om att det finns behov, men också en vilja, från berörda regioner, landsting, kommuner och andra aktörer att bidra.

Stockholms handelskammare har i en rapport nyligen visat på potentialen att bygga omkring 100 000 nya bostäder mellan Arlanda och Uppsala. Potentialen finns både inom Stockholms län och inom Uppsala län. Detta förutsätter dock förbättrad kapacitet i transportsystemet, och borde därför vara en självklar del av Sverigeförhandlingen.

Från regionen har det uttryckts en tydlig önskan att utveckla denna potential och också en beredskap till medfinansiering. Att området går en bit utanför Stockholms län tycks dock vara ett hinder för att ta till vara denna vilja inom ramen för Sverigeförhandlingen. Alternativet är då att tillsätta särskilda förhandlingspersoner för att få till stånd en uppgörelse för den del av bostadsbyggandet som ligger inom Uppsala län.

Mot bakgrund av detta ställer jag följande fråga till statsrådet Anna Johansson:

Anser statsrådet att potentialen inom stråket Arlanda-Uppsala kan hanteras inom Sverigeförhandlingen eller avser regeringen att tillsätta en särskild förhandlingsperson för detta område?