Fråga 2014/15:438 Moms på ideell secondhandverksamhet

av Aron Modig (KD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Det civila samhället utgör en omistlig del av Sverige – ett viktigt komplement till den offentliga sektorn och näringslivet.

Flera av det svenska civilsamhällets viktigaste aktörer – som exempelvis Sveriges Stadsmissioner, Röda Korset och Myrorna – finansierar stora delar av sina sociala insatser genom secondhandförsäljning. Dessa verksamheter innebär också ett stort värde för människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, men som får en meningsfull sysselsättning genom secondhandbutikerna.

Efter ett avgörande i Högsta förvaltningsdomstolen kom Skatteverket i höstas emellertid till slutsatsen att secondhandbutiker som drivs av ideella föreningar och trossamfund – givet att de inte har öppet mer än högst 24 timmar i veckan och att majoriteten av de anställda arbetar ideellt – konkurrerar med kommersiell handel och därför ska beläggas med 25-procentig moms.

Detta innebär stora problem för många av de aktörer inom civilsamhället som bedriver secondhandförsäljning för att finansiera sin sociala verksamhet.

Vid flera tillfällen under vintern och våren har finansminister Magdalena Andersson och statssekreterare Charlotte Svensson kommit till skatteutskottet för att informera om regeringens arbete för att nå en lösning – såväl kort- som långsiktig – på detta momsproblem.

Budskapet från Finansdepartementets ledning var till en början att den inte avsåg att ”vidta några omedelbara åtgärder”, men allteftersom trycket ökade från såväl civilsamhället som oppositionen valde regeringen att backa. Sedan några månader är innebörden i Finansdepartementets information i stället att det arbetas hårt för att nå en lösning och att denna ska komma under våren.

Häromdagen hade Finansdepartementet bjudit in företrädare för samarbetsorganisationen Ideell Second Hand för att informera om sina förslag till lösning. Framför allt är regeringens förslag till kortsiktig lösning oacceptabel. Denna innebär att organisationerna ska betala in momsen under 2015 för att sedan få tillbaka pengarna i form av ett bidrag i december månad och med omfattande krav på administration som följd.

Enligt Ideell Second Hand är detta en lösning som ”kostar mer än det smakar och ökar hotet om avveckling för de organisationer som ägnar sig åt ideell second hand-försäljning”.

I ett pressmeddelande från den 15 april skriver Ideell Second Hand även:

”Vi är mycket besvikna och oroade över att Magdalena Andersson trots löften ännu inte har presenterat ett förslag som låter oss fortsätta att hjälpa människor i socialt utsatta situationer. Finansministern tycks inte ha förstått hur det fungerar i verkligheten. Vi måste ha en hållbar lösning som innebär att vi kan fortsätta med vårt viktiga arbete utan att lägga mer tid på att ens fundera på momsen.”

Civilsamhällets besvikelse och känsla av maktlöshet är förståelig. Det är mycket bekymmersamt att regeringen, trots den långa tid som passerat, ännu inte kommit fram till bättre förslag.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

När avser finansminister Magdalena Andersson att återkomma med ett för hjälporganisationerna acceptabelt förslag till lösning på frågan om moms på ideell secondhandverksamhet?