Fråga 2014/15:436 EU:s importtullar på bioetanol

av Lars Hjälmered (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Industrin i Sverige arbetar med långsiktig hållbarhet. Ett led i detta är att minska beroendet av importerade fossila råvaror som olja och gas. Det finns exempelvis stora möjligheter i att ersätta de fossila råvaror som används inom kemiindustrin med biobaserade motsvarigheter. Det kan exempelvis vara råvaror producerade av stärkelse, socker eller cellulosa. I Sverige har vi gott om cellulosa, och utvecklingen av biobaserad produktion kan utgöra en enorm möjlighet för svensk basnäring och industri att bidra till en hållbar utveckling, stärkt konkurrenskraft och nya arbetstillfällen.

En växande bioindustri har också stora förutsättningar att bidra till att skapa tillväxt och jobb i övriga Europa. Bara i själva kemisektorn förväntas andelen biobaserade produkter av den totala världsproduktionen öka från 7 procent 2005 till 20 procent år 2020, vilket skulle motsvara 380 000 jobb i den nya produktionen. Tittar man på hela bioindustrisektorn är potentialen ännu större. Tillväxttakten för bioplastmarknaden förutspås till exempel öka från redan höga ca 20 procent per år, i takt med att produktionskapaciteten ökar.

För att bygga upp en svensk och europeisk biobaserad industri krävs dock stabil tillgång till biobaserad råvara, till världsmarknadspris. Ett välkänt hinder som står i vägen för investeringar i biobaserad industri i dag är EU:s importtullar på bioetanol. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansministern: 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att importtullar på bioetanol ska tas bort, och kommer ministern att lyfta frågan om slopade importtullar med ansvarig EU-kommisionär?