Fråga 2014/15:430 Effekterna av ett begränsat ROT-avdrag

av Johan Hultberg (M)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Under valrörelsen argumenterade nuvarande klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) för ett utvidgat ROT-avdrag. Då ville ministern att ROT-avdraget, som bland annat kraftigt sänker kostnaderna för energieffektiviseringar, också skulle få användas för åtgärder i hyresrätter. Nu har regeringen i stället för att lägga förslag om ett utvidgat ROT-avdrag lämnat förslag om ett kraftigt försämrat ROT-avdrag. Försämringen görs för att finansiera en ineffektiv subventionspolitik för bostadsbyggande. Regeringen har föreslagit att ROT-avdraget ska minskas från 50 000 kronor till 30 000 kronor per person och år.

ROT-avdraget har haft flera mycket positiva effekter. Avdraget har lett till att tusentals svarta jobb har blivit vita, vilket både har inneburit fler skattekronor till stat, kommun och landsting och att fler inom byggsektorn kommit att omfattas av de sociala trygghetssystemen. ROT- och RUT-avdragen har också lett till att nya företag har startats och att fler jobb har vuxit till. Dessutom har införandet av avdraget bidragit till att svenskarnas inställning till svartarbete har förändrats radikalt. Färre tycker i dag att det är okej att anlita svart arbetskraft.

Min fråga till klimat- och miljöminister Åsa Romson gäller dock inte de positiva effekterna för svensk ekonomi utan ROT-avdragets positiva klimatpåverkan och bidrag till energieffektivisering och den gröna omställningen. ROT-avdraget gör det helt enkelt billigare och mer lönsamt att till exempel installera solfångare eller genomföra åtgärder i sin bostad som sänker energiförbrukningen – åtgärder som bland annat är viktiga för att miljömålet God bebyggd miljö ska nås. Som exempel kan man ta en villa på 150 kvadratmeter med vattenburen elvärme där ägarna vill investera i bergvärme. Totalkostnaden för installation av en värmepumpsanläggning kan antas till 160 000 kronor, och med en arbetskostnad på 56 000 kronor kommer förändringarna i ROT-avdraget innebära att installationen blir 11 200 kronor dyrare av redan beskattade pengar. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöministern: 

 

Hur ser klimat- och miljöministern på risken att arbetet med energieffektivisering och arbetet för att nå till exempel miljömålen Begränsad klimatpåverkan och God bebyggd miljö (som bland annat handlar om att sänka energianvändningen) försvåras när det blir dyrare för villa- och bostadsrättsägare att dra in fjärrvärme, installera jord- eller bergvärme, tilläggsisolera, montera solpaneler eller genomföra andra åtgärder som bidrar till energieffektivisering och lägre utsläpp?