Fråga 2014/15:401 Incidenter mellan civil och militär luftfart

av Lena Asplund (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Uppgifter från Transportstyrelsen visar att antalet incidenter i luftrummet över Östersjön mellan civila och militära flygplan har ökat dramatiskt det senaste året. En stor del av problemet ligger i att militära flygplan flyger med avstängd transponder och därför inte kan ses av den civila flygledningen. Det är inte något regelbrott att flyga med transpondern avstängd, men däremot måste det göras med omdöme, så att hänsyn tas till den civila luftfarten. 

Tyvärr indikerar ett flertal tillbud det senaste året att detta inte är fallet. Den civila luftfarten i Sveriges närområde ökar, och detta gäller även den militära övningsverksamheten. Problemet med den militära aktiviteten är att främst den ryska övningsverksamheten bedrivs på ett mer aggressivt sätt, vilket i vissa fall har lett till incidenter där ryska flygplan har varit nära att krocka med civila flygplan. 

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur arbetar Sverige i dialog med andra länder runt Östersjön och i internationella forum för att säkerställa att det inte sker tillbud mellan civil och militär luftfart i Sveriges närområde?