Fråga 2014/15:400 Obligatoriska nationella riktlinjer

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

I vänsterregeringens första regeringsförklaring framgår det att svensk hälso- och sjukvård ska vara världsledande. Den ambitionen delar vi alla. Det är bra. Oroande är dock att det i samma regeringsförklaring slås fast att dagens nationella riktlinjer i vården ska bli obligatoriska, och skälet är att säkra en likvärdig vård. 

Det ansvariga statsrådet, Gabriel Wikström, har dock från bland annat Läkarförbundet fått helt andra råd om behovet av obligatoriska nationella riktlinjer. Sveriges läkare har svårt att se att man kan lagstifta om krav på strikt implementering av nationella riktlinjer och om att göra dem obligatoriska. Det kommer därtill ta lång tid att ta fram sådana riktlinjer. 

Det är helt uppenbart att svensk hälso- och sjukvård inte är likvärdig, eftersom bland annat bostadsort och landstingsgränser spelar stor roll för vilken behandling man får i vården. Det är oacceptabelt. Alliansregeringens reformer om till exempel fritt vårdval och patientlag är flera viktiga steg för att möjliggöra mer likvärdig vård, men ännu fler steg behöver tas. Obligatoriska nationella riktlinjer är dock inte ett sådant. Inte när man frågar vårdens medarbetare, som varje dag i möte med patienter utvecklar vårdens kvalitet. 

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga:

 

Avser statsrådet Gabriel Wikström att fullfölja sin regerings regeringsförklaring från hösten 2014 och genomföra obligatoriska och bindande nationella riktlinjer, trots att vårdens medarbetare är emot det?