Fråga 2014/15:40 Förtur till bostäder

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Mehmet Kaplan (MP)

 

En artikel i Göteborgs-Posten den 22 oktober berörde ett fenomen som inte är helt ovanligt i svenska kommuner i dag. Nyanlända migranter får nämligen förtur till allmännyttans bostadsbestånd, och de som förlorar på detta är till stor del invånare med en svag ekonomi. Hyresrätten är en fantastisk boendeform som passar alla i alla skeenden av livet. Den är livsviktig för att resurssvaga ska få ett boende och för att arbetsmarknaden ska vara rörlig. Utan en stor tillgång till hyresrätter riskerar således också flyttkedjan vara mindre rörlig, och detta drabbar hela samhället.

När nu staten bedriver en generös migrationspolitik är det naturligt att det sätter press på bostadsmarknaden. Med en kraftig tillströmning av asylsökande finns ett behov av fler boenden i hela landet, bland annat i våra storstäder där det redan i dag råder bostadsbrist.

Med hänvisning till ovanstående önskar jag att statsrådet Mehmet Kaplan svarar på följande. Har statsrådet gjort ställningstagandet att det är en rimlig ordning att nyanlända får förtur till allmännyttans bostadsbestånd och vad avser han att göra för att få fram fler hyresrätter i våra storstäder?