Fråga 2014/15:4 Högre arbetsgivaravgifter för att anställa ungdomar

av Roger Haddad (FP)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Ungdomsarbetslösheten är vid sidan av skolans resultat en av våra största utmaningar att hantera. Folkpartiet har i regeringsställning fram till maktskiftet reformerat skolan och gymnasieskolan med tydliga lärlingsutbildningar som en åtgärd för att minska avhoppen och ungdomsarbetslösheten. En annan viktig del i vår politik har varit att underlätta för unga att ta sig in på en tuff arbetsmarknad bland annat genom en nedsättning av den arbetsgivaravgift som företag och arbetsgivare betalar för att anställa ungdomar.

Den nytillträdda regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har lyft fram ungdomsarbetslösheten som en prioriterad fråga vilket jag välkomnar. Även om fokus inte varit på den faktiska ungdomsarbetslösheten, som är något bättre än siffran där gymnasieelever räknas in, förblir det ett bekymmer att unga efter gymnasiet saknar ett arbete. Men på vilket sätt kommer ungdomar att lättare få en fast anställning eller en kortare anställning om det blir dyrare för arbetsgivaren?

Min fråga till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är:

Har arbetsmarknadsminister Ylva Johansson gjort ställningstagandet att dubbla arbetsgivaravgifter för unga kommer att underlätta inträdet in i arbetslivet – om inte, vilka åtgärder avser ministern att vidta för att fler unga ska få ett arbete?