Fråga 2014/15:395 Verkställande av den nationella läkemedelsstrategin

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

År 2010 presenterades rapporten Nationell läkemedelsstrategi? – en förstudie (S2010/6349/FS). Hösten 2010, med förstudien som underlag, tillsatte alliansregeringen inom Socialdepartementet en så kallad högnivågrupp för att utarbeta en nationell läkemedelsstrategi.

Därefter arbetade alliansregeringen tillsammans med berörda myndigheter, Sveriges Kommuner och Landsting, läkarprofessionen, ett antal landsting, läkemedelsindustrin och apoteksbranschen fram en tydlig nationell läkemedelsstrategi. Den första nationella strategin presenterades 2011. I den slogs fem huvudutmaningar och målsättningar fast: Medicinska resultat och patientsäkerhet i världsklass, en jämlik vård, en kostnadseffektiv läkemedelsanvändning, minimal miljöpåverkan samt attraktivitet för innovation av produkter och tjänster.

Sedan vänsterregeringen tillträdde har vi noterat enbart enstaka möten för att påbörja arbetet med en så kallad nationell plattform för utmaningarna på läkemedelsområdet. Ansvarigt statsråd anger att detta är en viktig del i strävan att förbättra läkemedelsanvändningen i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Gabriel Wikström :

 

Vilka ytterligare konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta i syfte att fortsätta utvecklandet av alliansregeringens nationella läkemedelsstrategi?