Fråga 2014/15:388 Besöksnäringen

av Isabella Hökmark (M)

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

Besöksnäringen är en växande marknad där kreativa idéer tar form och blir till nya företag som skapar många nya jobb. De flesta som besöker en ort som turist gör detta för att ta del i ett eller flera kulturevenemang. Exemplen på detta är många. Värmländska Sunne beräknar att Selma Lagerlöfs hem Mårbacka, priset till hennes minne och Berättarladan där hennes verk spelas genererar kommunen 200 miljoner i nettointäkter årligen i form av besökare. Detta exempel visar att bra kultur i förlängningen skapar jobb och tillväxt.

Många ungdomar får i företag kopplat till besöksnäringen sin första anställning. Studier visar att ett flertal av dessa jobb går till utrikesfödda. Turismnäringen erbjuder därmed en bra start för många ungdomar att komma in i arbetslivet.

Den svenska besöksnäringen sysselsätter i dag över 50 000 ungdomar mellan 15 och 26 år. Förra året skedde en ökning med 5 000 nya jobb inom dessa branscher. Nu hotas dessa jobb av regeringens aviserade ökning av arbetsgivaravgifterna. Detta skulle innebära ökade kostnader motsvarande 1,5 miljarder eller om man så vill att 5 000 ungdomsjobb försvinner.

Min fråga till kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke är:

 

Ser ministern inget motsatsförhållande mellan höjda kostnader för svensk besöksnäring och goda förutsättningar för att den växer?