Fråga 2014/15:38 Funktionen som framtidsminister

av Roger Haddad (FP)

till Statsminister Stefan Löfven (S)

 

Regeringen presenterade i samband med listan för nya statsråd ett antal departementsförändringar med nya ansvarsområden och även nya befattningar på statsråden. Till exempel har regeringen inte längre utpekade ministrar med titlarna EU-minister, handelsminister, integrationsminister. Däremot var det en nyhet till riksdagen att en framtidsminister inrättas med ansvar för strategi- och framtidsfrågor samt nordiskt samarbete.

Framtidsministern har anfört vid en konferens den 22 oktober att regeringen genom statsrådet avser att tillsätta ett antal arbets-eller analysgrupper för att ”definiera de långsiktiga problemen och formulera möjliga lösningar”. Ett av de uppräknade politikområdena är integrationen av flyktingar i arbetsliv och samhälle.

Vid andra tillfällen i tryckta medier och på sociala medier har det framkommit att arbetsmarknadsministern i regeringen ska samordna integrationspolitiken medan statsministern i uttalanden förkunnat att det ansvaret ligger på alla statsråd i regeringen som förklaring varför posten som integrationsminister inte behövs.

 Mot bakgrund av dessa olika besked är min fråga till statsministern:

Har framtidsministern i regeringen ansvaret för integrationsfrågorna, eller vad innehåller den portföljen konkret om integrationsfrågorna inte ligger där?