Fråga 2014/15:376 Vård efter behov oavsett var man bor

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Riksdagen ska möjliggöra, säkerställa och följa upp en av hälso- och sjukvårdslagstiftningens viktigaste grunder, att patientens behov ska styra vården och vara lika för alla oavsett var man bor i Sverige.

Det fria vårdvalet är ett konkret exempel på en mycket viktig reform som säkrar alla patienters rätt att välja aktivt och fritt mellan olika vårdgivare. Undersökningar visar att människor i Sverige inte bara förväntar sig att den nära vården ska ha hög kvalitet utan också hög tillgänglighet och ge ett stort inflytande för den enskilda patienten.

Den 5 mars 2015 fattade riksdagen beslut om ett viktigt tillkännagivande gällande det fria vårdvalet för alla patienter oavsett var man bor i Sverige. Innebörden av detta tillkännagivande är tydligt. Riksdagen har beslutat att vänsterregeringen ska avsluta beredningen av frågan om att upphäva kravet på vårdvalssystem i primärvården, därtill att regeringen inte ska återkomma med eventuellt nya förslag i frågan.

Mot denna bakgrund vill jag ställa följande fråga:

 

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet Gabriel Wikström att vidta för att säkerställa att riksdagens tillkännagivande till regeringen, om att avsluta beredningen av frågan om att upphäva kravet på vårdvalssystem i primärvården samt att inte återkomma med eventuellt nya förslag, genomförs?