Fråga 2014/15:372 Brott mot barn

av Ellen Juntti (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Brott mot barn ska utredas skyndsamt. Senast efter 90 dagar, från att det finns en skäligen misstänkt, ska en åklagare besluta om åtal ska väckas eller inte.

Det är mycket viktigt att handläggningstiderna hos polis och åklagare är korta. Barn som utsatts för brott mår många gånger väldigt dåligt, och en lång väntetid kan förvärra situationen ytterligare. Väntan kan leda till psykisk ohälsa, svårighet att klara skolan samt försämrade relationer med både familjen och kamrater.

En lång handläggningstid kan också försämra kvaliteten på utredningar, då stödbevisning kan gå förlorad. Det kan handla om skador som inte hinner dokumenteras, tillhyggen eller andra brottsverktyg som undanröjs.

Det handlar också om att ju längre tid det går innan det första förhöret hålls med barnet, desto svårare blir det för barnet att minnas vad som hänt. Detta kan resultera i att utredningen läggs ned. Det kan få svåra konsekvenser för barnet; särskilt allvarligt är det i de fall där hemmet är inblandat, och då finns risken att barnet fortsatt blir utsatt för våld, sexuella övergrepp eller andra brott.

Enligt Rädda Barnens rapport 2015 har handläggningstiderna minskat. Det finns dock stora skillnader i landet. Åklagarkammaren i Karlstad klarar av att utreda 83 procent av fallen inom den lagstadgade tiden på 90 dagar. I Norrköping är motsvarande siffra endast 48 procent.

Min fråga till statsrådet är:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att polis och åklagare håller den lagstadgade tiden på 90 dagar?