Fråga 2014/15:343 Mord och försvinnanden i Mexiko

av Hans Linde (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den 26 september 2014 dödades sex personer när lärarstudenter från Escuela Normal Rural de Ayotzinapa i Guerrero genomförde en demonstration i staden Iguala. Samtidigt skadades 20 personer och 43 försvann.

President Enrique Peña Nieto utlovade efter morden att krafttag skulle tas för att rättvisa skulle skipas, och han har lagt fram ett tiopunktsprogram för att stärka rättsstaten. Bland annat föreslår han att polisstyrkorna på lokalnivå bör ersättas av delstatspolis.

Enligt den mexikanska åklagarmyndigheten har 80 personer gripits misstänkta för dådet, däribland Igualas förre borgmästare och hans fru. Utredningen kringgärdas dock av oklarheter, och anhöriga till studenterna har uttryckt misstro mot åklagarmyndighetens utredning.

Det finns en oro för att myndigheterna kommer att tumma på rättssäkerheten i sin vilja att kunna visa resultat. Det skulle innebära en risk för att oskyldiga människor fängslas och att de skyldiga går fria. Tyvärr finns det exempel på liknande händelser i Mexiko, då stora grupper av människor först fängslats men senare släppts när det visat sig att utredningar och rättegångar brustit i rättssäkerhet.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att Sverige som enskilt land såväl som medlem i EU och FN ska bidra till att rättvisa skipas i fallet med de försvunna och mördade studenterna i Iguala?