Fråga 2014/15:34 Högre kostnader för företagande

av Cecilia Widegren (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Sverige är ett litet, exportberoende land i en globaliserad värld. Konkurrenskraft och rimliga villkor för företagande och jobb är grunden för tillväxt, inte minst utanför storstäder på landsbygden, där stora delar av svensk industrialisering en gång i tiden ägde rum. Basen för många orter är fortfarande tillverkningsindustri, till exempel i Mariestad i Skaraborg. I veckan kom Electroluxkoncernen med det tuffa beskedet att Mariestadsfabriken inleder MBL-förfarande om produktionen i fabriken. Detta är ett drastiskt och tufft besked för bygder där tillverkningsindustri en gång i tiden var bygdens hjärta. 

Stark prispress, global konkurrens och högre kostnader för företagande är orsaker till att företaget nu ställer saker och ting på sin spets. I ljuset av detta ska därtill läggas att försämringar av företagens villkor, med vägslitageavgifter, fördubblade arbetsgivaravgifter och ifrågasättande av viktiga väginfrastruktursatsningar, ytterligare försvårar för att behålla och utveckla jobb på landsbygden. 

Min fråga till närings- och innovationsminister Damberg är:

Hur kommer en ny lastbilsskatt, högre kostnader för att anställa samt minskade satsningar på väginvesteringar leda till fler jobb i Mariestad och Skaraborg?