Fråga 2014/15:338 Nedskärningar inom Skatteverket

av Helena Bouveng (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Skatteverkets knappt 50 kontor ska bli färre. Inom kort ska förhandlingar ske med facket, och redan nästa vecka är det tänkt att förslaget med vilka orter som berörs kommer att släppas. Redan nu står det klart att kontoren i Vetlanda och Värnamo är hotade. Mindre städer runt om i Sverige kan snart räkna med att inte längre ha tillgång till den service som ett lokalt skatteverkskontor innebär.

När skatteverkskontoren försvinner är risken att framtida företag väljer bort att etablera sig i städer som Vetlanda och Värnamo eftersom servicen från Skatteverket inte finns på plats. Detta är framför allt viktigt för små och medelstora företag.

Medan de statliga jobben har ökat i Stockholm har de minskat kraftigt i många andra län. Flertalet kontor inom Skatteverket läggs ned på landsbygden.

Det är viktigt att Skatteverket tar sitt regionalpolitiska ansvar. Skattekontoren ska finnas där företagen finns, och företagen finns där folket finns. Företag i orter som Värnamo och Vetlanda måste fortsatt garanteras tillgång till skattejuridisk kompetens och god service.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Planerar finansministern att vidta några åtgärder för att säkerställa att de företag som riskerar att drabbas i samband med nedstängningarna garanteras tillgång till vederbörlig kompetens och service även i fortsättningen?