Fråga 2014/15:336 Styrning av AP-fondernas innehav i fossila och förnybara energikällor

av Ulla Andersson (V)

till Statsrådet Per Bolund (MP)

 

Enligt Världsnaturfonden ökar AP-fondernas innehav i kol-, olje- och gasbolag – tvärtemot vad klimatet kräver. Första, Tredje och Sjunde AP-fonden har ökat sina kolinnehav under de senaste 18 månaderna med 5,2 miljarder kronor, medan Andra och Fjärde AP-fonden glädjande nog har minskat sina innehav med 1,7 miljarder kronor. Totalt sett innebär detta dock en ökning med 3,2 miljarder kronor. En förklaring som Sjunde AP-fonden ger är att om investeringarna överlag ökar i kolindustrin så gör deras investeringar det också. De granskar inte enskilda bolag.

Det är tydligt att styrningen av AP-fonderna måste ändras. Deras innehav påverkar allas vår framtid. Det är enorma belopp som investeras i ökade fossila utsläpp och därmed påverkar klimatet på ett oerhört negativt sätt. Dessa pengar borde i stället användas till investeringar i energiomställning och förnybar energi. Det är dags att ta fram mål för AP-fondernas innehav i förnybar energi och ge dem i uppdrag att börja avveckla innehav i bolag som innebär investeringar i fossila energikällor.

Jag vill därför fråga statsrådet Per Bolund:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder med anledning av de uppgifter som Världsnaturfonden tagit fram och inleda ett arbete för att styra AP-fonderna mot investeringar i förnybara energikällor?