Fråga 2014/15:327 Kameraövervakning vid Malmö synagoga

av Roger Haddad (FP)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Säkerheten för de religiösa församlingarna i Sverige har varit extra uppmärksammad efter de tragiska händelserna i Bryssel, Paris och senast i Köpenhamn. I synnerhet har hot mot judiska verksamheter och institutioner varit i fokus.

Folkpartiet har vid besök hos och i dialog med bland annat judiska församlingar och föreningar i Sverige uppfattat ett behov av och en önskan om att kommuner och staten tar ett större ansvar och stöttar inte minst kring säkerhetsarbetet och det förebyggande arbetet, för att säkerställa att skolor, verksamheter och församlingar kan bedriva sin verksamhet utan att behöva koppla in beväpnad polis.

Vi har nyligen informerats om att Länsstyrelsen i Skåne har avslagit ansökan från Malmö synagoga som har begärt tillstånd att sätta upp kameraövervakning. I juli 2013 fick vi en ny kameraövervakningslag som underlättade processen något, men med fortsatt krav på bedömning och prövning av varje ärende.

Det är orimligt att institutioner, oavsett om det är en skola eller som i detta fallet en judisk församling, nekas tillstånd i förebyggande syfte med ett slags krav på att man först i princip måste kunna bevisa att man har utsatts för skadegörelse. Församlingen i fråga har investerat i andra säkerhetsarrangemang för att öka tryggheten för medlemmarna.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet och regeringen att se över kameraövervakningslagen i syfte att underlätta tillståndsprövning i fall där verksamhet måste kunna få kameraövervaka just i brottsförebyggande syfte?