Fråga 2014/15:325 Regeringens möjlighet att pröva vattenmyndigheternas förslag till åtgärdsprogram

av Anders Forsberg (SD)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Under interpellationsdebatten fredagen den 20 februari mellan miljöminister Åsa Romson och undertecknad, Anders Forsberg, så uppgav miljöministern följande som svar på en fråga: ”Jag kan lugna interpellanten med att det finns politiska avväganden i den här strukturen. Om kommuner eller myndigheter så anser kan de påkalla att regeringen ska avväga åtgärderna. Jag är övertygad om att vi kan hitta en bra balans.”

Enligt mina uppgifter stämmer inte detta. Det är bara vattenmyndigheterna själva som kan lyfta frågan till regeringen om de anser att åtgärdsprogrammet står i strid med ett allmänintresse. Kommunerna och andra myndigheter, som till exempel Jordbruksverket, kan bara lyfta frågan om de anser att åtgärdsprogrammet står i strid med annan lagstiftning.

Utdrag ur förordningen (2004:660) om förvaltning av kvaliteten på vattenmiljön (vattenförvaltningsförordningen alt. VFF):

4 § Vattenmyndigheten ska ge regeringen möjlighet att pröva ett förslag till åtgärdsprogram om

1. det rör ett annat allmänt intresse av synnerlig vikt än ett sådant som avses i 1 kap. 1 § miljöbalken,

2. Havs- och vattenmyndigheten eller Sveriges geologiska undersökning har funnit att förslaget allvarligt avviker från denna förordning eller direktiv 2000/60/EG och senast vid samrådstidens utgång begärt att regeringen ges möjlighet att pröva förslaget, eller

3. en annan myndighet eller en kommun har funnit att de åtgärder som den föreslås vidta strider mot annan lagstiftning eller allvarligt avviker från bestämmelserna i denna förordning eller i direktiv 2000/60/EG och senast vid samrådstidens utgång begärt att regeringen ges möjlighet att pröva förslaget i denna del.

Vattenmyndigheten ska lämna en begäran enligt 2 eller 3 till regeringen senast en vecka efter samrådstidens utgång. Förordning (2011:634).

Eftersom det tycks råda en viss begreppsförvirring anser jag att det vore viktigt att klarlägga fakta inför den kommande hanteringen av åtgärdsprogrammet så att myndigheter, kommuner och lantbrukare får veta vad som gäller.

Min fråga till klimat- och miljöminister Åsa Romson är följande:

Hur ser ministern på dessa uppgifter?