Fråga 2014/15:323 Efterlevnad av de skärpta reglerna för svavelhalt i marint bränsle

av Boriana Åberg (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Den 1 januari i år skärptes kravet på svavelhalten i marina bränslen vilket innebär att fartyg som trafikerar Östersjön, Nordsjön, Engelska kanalen och Nordamerikas kustområden inte får använda bränsle med en svavelhalt på över 0,1 viktprocent. Som resultat av svavelförordningen har rederierna fått byta bränsle eller investera i reningsanläggningar – kostsamma åtgärder som skapar incitament att bryta mot reglerna.

För att säkerställa efterlevnaden av svavelförordningen krävs ett effektivt sanktionssystem. Det nuvarande systemet med endast straffrättsliga sanktioner enligt miljöbalkens 29 kap. har visat sig inte fungera i praktiken.

Transportsstyrelsen anmäler överträdelserna till Åklagarmyndigheten och det tar orimligt långt tid att hantera dessa ärenden. Inte sällan hinner ett helt år förlöpa mellan överträdelsen och åklagarens beslut. Under perioden 2010–2014 gjorde Transportsstyrelsen 31 åtalsanmälningar utan att någon av dessa ledde till åtal.

För att utdöma straffrättsliga sanktioner krävs att en brottsutredning genomförs – vilket är mycket svårt om fartyget har hunnit lämna landet.

Med tanke på de stora resurser som rederierna i branschen har lagt ned för att anpassa sig till kraven i svavelförordningen är det viktigt att kännbara påföljder riktas mot oseriösa aktörer.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

 

Vilka åtgärder tänker statsrådet Anna Johansson vidta för att sanktioner lättare ska kunna utdömas mot dem som bryter mot reglerna i svavelförordningen?