Fråga 2014/15:31 Den humanitära situationen för IS offer

av Robert Hannah (FP)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I Irak och Syrien lever de flyktingar som flytt undan terror, död och tvångskonvertering av Islamiska staten (IS) under knappa förhållanden och i misär.

Att människor på grund av sin tro eller etniska tillhörighet dödas, förföljs och tvingas att fly sina hem är uppenbara kränkningar av mänskliga rättigheter. Detta drabbar förutom assyrier även yezidier, shiamuslimer och andra minoritetsgrupper i Irak och Syrien, alltmedan omvärlden tyst ser på. Det är vår skyldighet som medmänniskor och inte minst som folkvalda politiker att agera. Assyrier och andra minoriteter måste ha rätten att leva kvar i sitt hemland utan fruktan för död. På längre sikt måste minoriteterna erbjudas självstyren för att kunna överleva.

Nu närmar sig vintern, och den humanitära situationen för IS offer riskerar att leda till ytterligare död och missförhållanden för dessa redan utsatta människor. Än i dag bor barn och vuxna i tillfälliga tält, utan nödvändiga kläder och redskap för att klara kylan i vinter. Samtidigt har översvämningar skett i staden Dohuk i Irak, vilket befaras leda till sjukdomar för både barn och gamla om inte omvärlden reagerar för att hjälpa de utsatta.

Hur avser utrikesministern att agera för att bistå dessa flyktingar på kort sikt så att de överlever vintern och på lång sikt så att de kan återvända till sina hem?