Fråga 2014/15:30 Stängda kärnkraftsreaktorers påverkan på vår ekonomis konkurrenskraft

av Aron Modig (KD)

till Statsrådet Ibrahim Baylan (S)

 

Industrin är avgörande för Sveriges välfärd. Men för att våra svenska industriföretag ska ha möjlighet att framgångsrikt konkurrera på världsmarknaden behöver de en säker tillgång till stabil och billig el. Enligt Energimyndigheten stod landets tio kärnkraftsreaktorer år 2012 för 38 procent av Sveriges totala elproduktion.

I valmanifestet inför höstens riksdagsval skrev Socialdemokraterna att det ”krävs investeringar i det svenska energisystemet” för att ”klara både jobb och miljömål”. Vidare skrev partiet att ”Sverige ska ha ett överskott av el”.

Efter valet, den 1 oktober, presenterade sedan Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet en överenskommelse om energipolitiken. Av denna framgick att de båda regeringspartierna var överens om att kärnkraften ska ersättas med förnybar energi och energieffektivisering men att det ska ske på sikt.

Samma dag som denna överenskommelse presenterades uttalade sig dock regeringens vice statsminister Åsa Romson till Dagens Nyheter om att hon är ”väldigt säker på att Miljöpartiet kommer att leverera på sitt valmanifest”, vilket gjorde klart att flera kärnkraftsreaktorer ska stängas under mandatperioden.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet:

Vilka fakta och analyser ligger till grund för statsrådets och regeringens ställningstagande att flera kärnkraftsreaktorer ska stängas redan under innevarande mandatperiod, särskilt vad gäller värnandet av jobben och svensk ekonomis konkurrenskraft?