Fråga 2014/15:289 Skatteutgift för el från skattebefriad vindkraft

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Enligt 11 kap. 2 § i lagen om skatt på energi (LSE, 1994:1776) är elektrisk kraft inte skattepliktig om den framställs i Sverige i ett vindkraftverk av en producent som inte yrkesmässigt levererar elektrisk kraft. För detta krävs bland annat att vindkraftverket ägs av samma juridiska person som sedan använder vindkraftselen. Vindkraftsel som produceras enbart för egen förbrukning är således helt undantagen från skatteplikt, om producenten inte yrkesmässigt levererar el.

Det är en förmån som gör investeringar i vindkraft intressant främst för kommuner och fastighetsbolag, men även för mindre företag som har en förbrukning som överstiger produktionen. Även el som framställs i andra kraftverk än vindkraftverk är undantagna från skatteplikt, men då endast om producentens installerade generatoreffekt är mindre än 100 kilowatt och elen inte heller levereras yrkesmässigt av producenten.

I budgetpropositionen för utgiftsområde 21 så redovisas skatteutgifter och skattesanktioner på utgiftsområdet för energi. Men för denna skatteutgift så finns inget underlag utan det redovisas med ett streck för respektive år, trots att en betydande andel av de uppförda vindkraftverken under senare år använder sig av denna skattebefrielse, vilken även för ägarna utgör den bärande delen i deras investeringar.

 

Därför vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson om hon kan redovisa storleken på denna skatteutgift under 2015 och om hon har för avsikt att redovisa denna kostnad för staten i kommande budgetpropositioner?