Fråga 2014/15:286 Natura 2000 på norra Gotland

av Jesper Skalberg Karlsson (M)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Cement behövs till viktiga byggprojekt i hela landet, och en av de viktigaste beståndsdelarna i cement är kalken som utvinns ur kalksten. Mer än hälften av svensk cement kommer från norra Gotland, där det finns flera kalkbrott samt utbyggd infrastruktur för att förädla och distribuera produkterna.

Samtidigt finns stora naturvärden på norra Gotland. Länsstyrelsen på Gotland har för närvarande förslag på att utvidga och skapa nya områden som ska ingå i nätverket Natura 2000. I deras förslag ingår bland annat Stora Vikers och File Hajdar, som är riksintressen för kalkbrytning.

Arbetet med att utlysa nya Natura 2000-områden på Gotland är inget som borde göras lättvindigt. Stora naturvärden står mot riksintressen för kalkbrytning, och boende på norra Gotland känner stor oro för sin försörjning. Därför borde det tas på största allvar att en enig regionstyrelse på Gotland fördömer processen på grund av att den saknar helhetssyn och dialog.

Klimat- och miljöministern har tidigare ställt sig bakom nya och utökade Natura 2000-områden på norra Gotland. I slutet av månaden presenterar Naturvårdsverket sitt förslag för regeringen.

Med anledning av ovannämnda vill jag fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson:

 

Kommer klimat- och miljöministern att fortsätta driva på för nya och utökade Natura 2000-områden, trots den skyndsamma processen och dess tydliga brister i dialog och helhetssyn?