Fråga 2014/15:281 Polisens arbete mot hatbrott

av Roger Haddad (FP)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Nyligen överlämnade rikspolischefen en rapport om hatbrott till regeringen. Alliansregeringen hade tidigare bett Rikspolisstyrelsen att se över vad som behöver förbättras inom polisen och komma med förslag. När inrikesministern den 5 mars mottog rapporten gavs endast ett par korta kommentarer kring innehållet. Några konkreta besked om vilka förslag regeringen avser att återkomma med till riksdagen i form av en proposition eller i sina uppdrag till polisen lyste med sin frånvaro. Regeringen säger att man vill prioritera arbetet mot hatbrott och aviserar mer resurser. Även här var budskapet av mycket allmän karaktär.

Polisen har en stor utmaning i att bli bättre på att arbeta med hatbrott. Det behövs en generell satsning i hela rättskedjan. Det behovet visade inte minst Brottsförebyggande rådet nyligen vad gäller hur frågorna faller mellan stolarna i processen, exempelvis att domstolar inte rapporterar vidare till Brå. Det finns också andra studier som visar att det finns ett stort mörkertal kring hatbrott och att myndigheter måste bli bättre på att upptäcka ärenden med motiv som kan vara hatbrott.

 

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman vilka åtgärder han tänker vidta för att stärka polisens arbete mot hatbrott i Sverige?