Fråga 2014/15:28 Beteendeförändringar på grund av höjda marginalskatter på arbete

av Christer Nylander (FP)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I en av Finansdepartementet remitterad promemoria om vissa förslag på skatte- och socialavgiftsområdet till budgetpropositionen för 2015 presenterar regeringen förslag om höjda marginalskatter. Jobbskatteavdraget trappas av för inkomster mellan 50 000 och 123 000, vilket höjer marginalskatten med 4 procentenheter för personer i detta inkomstskikt. Vidare ändras den nedre brytpunkten. Skattehöjningarna förväntas kortsiktigt stärka statens inkomster med drygt 4 miljarder kronor.

Man kan emellertid inte bortse ifrån att höjning av redan höga marginalskatter innebär beteendeförändringar. Forskning tyder på att arbetsutbudet kan komma att minska och därmed påverka de långsiktiga effekterna för statsfinanserna. Särskilt tydliga kan dessa effekter bli i ett land som Sverige med redan höga marginalskatter. Flera remissinstanser har också påtalat att det finns en uppenbar risk att skattehöjningarna kommer att leda till beteendeförändringar som minskar arbetsutbudet och därmed också intäkterna från skattehöjningarna. 

Jag har följande fråga:

Vilka långsiktiga beteendeförändringar vad gäller arbetsutbudet bedömer finansministern att de ovan nämnda skattehöjningarna får till följd?