Fråga 2014/15:279 Solidaritet med flyende kristna

av Robert Halef (KD)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Terrororganisationen Islamiska staten (IS) har under den senaste månaden attackerat kristna befolkade byar i norra Syrien. Området Khabour har attackerats och över 30 kristna byar har ockuperats. Flera tusen människor har flytt till städerna Hasakeh och Qamishli i närområdet och en del har även försökt ta sin tillflykt till Turkiet men inte släppts in.

De kristna folkgrupperna syrianer, assyrier, kaldéer och armenier i Syrien och Irak är extra utsatta på grund av sin kristna tro. Tvångskonvertering, förföljelse, mord, människohandel och kidnappning är vardag i områden som IS kontrollerar i regionen. IS har under förra året fördrivit över 200 000 kristna i Irak från staden Mosul och Nineveområdet. Dessa människor lever nu i norra Irak i den kurdiska regionen under mycket svåra humanitära förhållanden.

Jag har personligen varit i norra Irak nyligen och besökt ett flertal flyktingförläggningar och träffat ett antal biståndsorganisationer samt regeringsrepresentanter och tagit del av situationen på plats. Regeringen i Erbil gör sitt bästa men deras resurser räcker inte till och det akuta humanitära behovet är stort.

Under de senaste åren har IS brutalt massakrerat kristna invånare, yazidier och kurder och även muslimer som inte delar deras extrema tolkning av islam.

I veckan kidnappades över 300 kristna i Syrien och är nu fängslade hos den brutala jihadistgruppen IS i norra Syrien. Ett trettiotal byvakter har dödats, och många anhöriga är oroliga över de kidnappades framtid. De är oroliga att deras nära och kära kan komma att avrättas av IS.

Det som förvånade mig är att flertalet av de som lyckades fly IS stoppades av den turkiska militären, och de släpptes inte in i Turkiet. Turkiet har inte hjälpt dessa flyktingar, vilket förvånar mig. Dessa flyktingar är kvar i norra Syrien och lever i skräck och fruktan för sina liv.

Turkiets inhumana agerande bör ifrågasättas av Sverige och EU. Turkiet kan varken blunda för eller avstå från att hjälpa de förföljda som flyr undan IS massaker.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är:

 

På vilket sätt kommer ministern att via bilaterala samtal och genom EU framföra ett missnöje mot Turkiet och den omänskliga handlingen att stänga dörren för de kristna folkgrupperna som har flytt IS i Khabour i norra Syrien?