Fråga 2014/15:274 Idefjorden

av Fredrik Christensson (C)

till Klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP)

 

Frågan om att fördjupa Idefjorden mellan Sverige och Norge är nu aktuell igen. Haldens kommun vill ha bort tröskeln vid Idefjordens mynning så att djupgående fartygstonnage ska kunna passera den grunda tröskeln för att nå den inre hamnen i Halden. Vid tidigare tillfällen när frågan har varit uppe har både svenska regeringen och myndigheter varit tydliga med att det inte är aktuellt.

Idefjorden har en lång förgiftad historiebild som inleds redan på 1920-talet, då fiskarna i området började se miljöförändringar i Idefjorden. Under 1960 blev det badförbud i det svensk-norska vattnet. Idefjorden är dock en svensk-norsk gränsfjord som under 1990-talet visade på hur konstruktivt internationellt miljöarbete ger resultat. Idefjorden är nu på ytan miljömässigt återställd så att den ger både fiskelycka och badmöjligheter, dock med ständig uppmärksamhet från närboende om vattnets kvalitetsförändringar. Enligt forskningen som gjorts på Sven Lovén Center återfinns 50 års ansvarslöst miljöförstörande utsläpp i bottenslammet.

Risken med större tonnage är att större och kraftigare propellrar riskerar att röra upp alla de "konserverade" gifterna i bottensedimenten, som med de kraftiga tidvattenströmmarna åker ut i Kosterhavets nationalpark. Försiktighetsprincipen måste gälla för att bottenslammet inte ska komma i omlopp på grund av ändrade vattenströmmar. En fördjupning av Idefjorden och därmed djupgående fartygstonnage riskerar att förändra strömningsförhållandena och därmed påverka dessa sediment. Det är därför viktigt att svenska regeringen ännu en gång är tydlig mot Norge i denna viktiga fråga för miljön. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Åsa Romson följande:

 

Om regeringen har fått eller får en ny framställan från Norge om att återuppta frågan om att fördjupa Idefjorden, hur avser ministern att agera?