Fråga 2014/15:271 EU:s politik för mänskliga rättigheter i Vitryssland/Belarus

av Tina Acketoft (FP)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Vitryssland/Belarus brukar kallas Europas sista diktatur, och EU tillämpar sedan 2004 sanktioner gentemot landet. Sanktionerna innefattar ett vapenembargo och individuellt riktade åtgärder som frysning av tillgångar samt reserestriktioner.

Enligt människorättsorganisationer som Human Rights Watch skedde inga substantiella förbättringar i respekten för demokrati och mänskliga rättigheter i landet under 2014. Lukasjenkos regim fortsätter att allvarligt begränsa yttrande- och mötesfriheten för oberoende journalister, oliktänkande och människorättsorganisationer. Vitryssland/Belarus fortsätter alltjämt att vara det enda landet i Europa som praktiserar dödsstraff, och det sitter fortfarande politiska fångar i vitryska fängelser.

Trots detta har regimens allvarliga brott mot mänskliga rättigheter hamnat i skymundan då Minsk blivit centrum, och Lukasjenko värd, för förhandlingarna om vapenvilan mellan Ukraina och Ryssland. Europas sista diktatur har släppts in i EU:s finrum. Samtidigt finns indikationer på att EU kommer att inleda förhandlingar om viseringsfrihet med Vitryssland/Belarus inför toppmötet inom ramen för det östliga partnerskapet i maj i år.

Mot bakgrund av vad som beskrivs ovan vill jag ställa följande fråga till utrikesminister Margot Wallström:

 

Vilka åtgärder avser utrikesministern att vidta för att eventuella förhandlingar om viseringsfrihet med Vitryssland/Belarus åtföljs av tydliga EU-krav på respekt för mänskliga rättigheter samt för att EU ska upprätthålla ett fortsatt tryck på Lukasjenko att genomföra demokratiska reformer?