Fråga 2014/15:270 Tjällossningens effekt på Ådalsbanan

av Lena Asplund (M)

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Enligt uppgifter från Trafikverket, vilka det också har rapporterats om i medierna, finns det en stor risk för att delar av Ådalsbanan kommer att tvingas stänga i vår. Detta på grund av att man bedömer att sträckan inte klarar de säkerhetskrav som är nödvändiga att ställa efter en kraftig tjällossning.

Skogsnäringen är i behov av den stabila transportinfrastruktur som järnvägen innebär. Under alliansregeringens tid rustades den södra delen av Ådalsbanan upp, vilket skapade helt nya förutsättningar för järnvägstrafiken i denna del av landet.

Den norra delen av Ådalsbanan har dock inte åtgärdats ännu och är ett av de sämst underhållna järnvägsstråken i landet, och nu hotas man helt av stängning under en tid då skogsindustrin är i stort behov av godstransporter.

Uppskattningsvis skulle det kosta mellan 10 och 15 miljoner kronor att öka säkerheten på banan för att säkert klara även en kraftig tjällossning. De indirekta kostnaderna för en stängd bana riskerar att bli väsentligt större.

 

Med anledning av detta vill jag fråga: Vilka åtgärder kommer statsrådet Anna Johansson att vidta för säkerställa att Ådalsbanan mellan Nyland och Långsele inte tvingas stänga i händelse av en kraftig tjällossning?