Fråga 2014/15:269 Beskattning av FAME

av Johan Hultberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sverige är ett klimatpolitiskt föregångsland tack vare att vi har lyckats förena snabbt sjunkande utsläpp med en stark ekonomisk utveckling. Vi har dock alltjämt långt kvar till visionen som Alliansen formulerade om ett Sverige utan nettoutsläpp 2050. För svensk del är det särskilt transportsektorn som utgör en stor klimatpolitisk utmaning.

Alliansen fick förvisso fart på omställningen av den svenska fordonsflottan, och konsumtionen av förnybara biodrivmedel har ökat rejält. Nu rullar omkring 600 000 miljöanpassade bilar på de svenska vägarna, och under 2013 understeg utsläppen från inrikes transport för första gången 1990 års nivå. Likväl står transportsektorn för omkring en tredjedel av Sveriges samlade inhemska utsläpp. Därför måste omställningen av transportsektorn vara en av de absolut främsta nationella prioriteringarna inom klimatpolitiken. Tack vare att riksdagen biföll Alliansens förslag till statsbudget för 2015 finns nu rejäla anslag till supermiljöbilspremien samt medel för utbyggnad av laddstolpar för elbilar. Vad som också är centralt för att transportsektorns utsläpp fortsatt ska sjunka är att de förnybara bränslena ges goda villkor. 

Tidigare var höginblandad FAME-biodiesel befriad från energiskatt, men vid årsskiftet upphörde denna befrielse. Detta skedde därför att EU:s statsstödsregler inte tillåter att förnybara drivmedel överkompenseras. Den ekonomiska stimulansen till ett förnybart bränsle, i form av till exempel en skattenedsättning, får inte vara större än vad som krävs för att uppnå ungefärlig prisparitet med fossila drivmedel. Från att ha varit helt befriad från energiskatt är nu FAME belagd med 56 procent av den skatt som tas ut på fossil diesel. Den nivån var kanske motiverad när beslutet om slopandet av undantaget togs, men sedan dess har oljepriset rasat och priset på fossil diesel naturligtvis likaså. Den olyckliga konsekvensen har blivit att det nu är dyrare att tanka biodiesel, vilket är särskilt allvarligt då användning av biodiesel också innebär vissa merkostnader i form av bland annat en viss merförbrukning. Att det nu är markant dyrare att köra på förnybar diesel jämfört med fossil diesel har i sin tur lett till att försäljningen av biodiesel minskat. Ur klimatsynpunkt är detta allvarligt. Vi är i Sveriges riksdag överens, över parti- och blockgränser, om att minska transportsektorns klimatutsläpp och bryta dess fossilberoende. Därför vill jag fråga finansministern:

 

Avser finansministern och regeringen att genomföra en översyn av energiskattehöjningen på biodiesel eller vidta några andra åtgärder för att stärka den förnybara biodieselns konkurrenskraft?