Fråga 2014/15:268 Mänskliga rättigheter i Iran

av Amineh Kakabaveh (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Den iranska regimen avrättar folk på löpande band. Saman Naseem blev som barn anklagad för ett brott. Han torterades och tvingades iförd ögonbindel underteckna en bekännelse med sitt fingeravtryck. Efter en rättegång, vilken inte på något sätt kan betraktas som rättssäker, dömdes han till döden.

Naseems familj vet bara att Naseem har tagits från staden Orumiyeh i den iranska delen av Kurdistan tillsammans med två andra politiska fångar i centralfängelset. Var han är eller vad som hänt Saman Naseem och andra vet deras familjer inget alls om.

Flera andra avrättningsdomar väntar och detta sker dagligen i Iran. Människor som kräver sina mänskliga rättigheter, fackliga rättigheter samt kvinnors rättigheter fängslas, torteras och avrättas på de mest brutala sätt.

Behandlingen av Naseem och hans familj är grym och en produkt av ett korrupt, brutalt och omänskligt rättssystem. Familjerna måste få veta vad som har hänt Saman Naseem och de andra fångar som flyttades för cirka en vecka sedan från Orumiyehs fängelse.

Med anledning av vad som anförts ovan vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad avser ministern att göra genom Sverige, EU och FN för att förmå den iranska regimen att upphöra med sina avrättningar av politiska fångar och frige Saman Naseem och andra politiska fångar i Iran?