Fråga 2014/15:264 Alternativ till fas 3

av Lars-Arne Staxäng (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

 

Arbetsmarknadsministern har åtskilliga gånger utlovat att hon ska erbjuda dem som är i fas 3 andra former av jobb eller utbildning. Så sent som i tidningen Publikt nr 2:2015 lovar arbetsmarknadsministern att fas 3 ska skrotas, och i stället ska andra former av jobb och utbildning erbjudas. Men några konkreta förslag om hur och vad återfinns inte.

Att det finns brister på en del fas 3-platser råder det ingen tvekan om. Men det gör det även inom kommunala verksamheter som driver arbetsmarknads­åtgärder, likväl som det finns brister hos vanliga arbetsgivare. Detta är något som exempelvis fackförbundet ST uppmärksammat i sin tidning Publikt, där man lyfter många goda exempel, och i en intervju med arbetsförmedlare från Arbetsförmedlingen framgår att medierna har bidragit till en negativ bild av fas 3-platser.

Både inom de kommunala arbetsmarknadsåtgärderna och inom den vanliga arbetsmarknaden kan det alltså förekomma brister, precis på samma sätt som inom fas 3. Mot bakgrund av dessa fakta är min fråga till arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Vad är det för sorts jobb som arbetsmarknadsministern avser att erbjuda som alternativ till fas 3?